netkas.org

ATI Radeon HD 3870/3850 WORKS in osx !!

w00t ?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

to get it working go to irc.osx86.hu #radeonhd

in channel topic click on first two links, and install them both, then reboot….should works then

p.s. second link is only for 10.5.1/10.5.0 systems, 10.5.2 doesn’t need it.

p.p.s. for 3850 card solution is in changing devid in bios, modified bios is in comments

Comments

  1. bbarou
    December 26th, 2007 | 8:03 pm

    netkas, just to let you know i tested both port on the 3870 and they both work (dvi2vga)
    i can’t test dual display

  2. December 26th, 2007 | 9:34 pm

    THANKS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Netkas….. you are my IDOL !!!

    THAnks !!

  3. Allsop
    December 27th, 2007 | 3:38 am

    do you have to use dvi2vga with these new drivers for HD3850/3870, or do they work with pure DVI?

  4. abovemind
    December 27th, 2007 | 4:24 am

    Thanks so much, it works very well. I am testing the performance right now. Opengl performance seems a little slower than in windows, but that is to be expected with a first version. Thanks again.

  5. stangen
    December 27th, 2007 | 4:29 am

    Not work for me on my HD 3850.After install i have some problem like random crash on applicationm missing text in square (when i click with right buton on ikon or desktop, i don’t see text only whhite square).After repare file permision via Disk Utility i don’t have QE and CE buth framebufer still work well and problem with square disapear.

    Thanks for your exelent job!

  6. Tony
    December 27th, 2007 | 7:47 pm

    I cant get into irc.osx86.hu #radeonhd… Any other way to get the patches?

  7. skyfox
    December 28th, 2007 | 1:33 am

    Could somebody please upload the patches to rapidshare or some other site like that?

  8. rimkashox
    December 28th, 2007 | 12:46 pm

    Netkas you’re a god man!! Thanks so much! You’re leading the way, setting us free!! :)

  9. skyfox
    December 28th, 2007 | 2:39 pm

    Thanks for all your work Netkas. Everything works on Visiontek 3850 (0×9505) except that menus are blank. When I click to make the blank menu disappear, text shows briefly but not long enough to be useful. I can remember what the options are in most of the programs I use, so its not really a big deal. Using Kalyway 10.5.1 with EFI on E2140, 2gb ram, 945g chipset.

  10. chrisf-uk
    December 28th, 2007 | 3:20 pm

    same problem as others with my sapphire hd3850 256mb osx 10.5.1 , missing text on menus

  11. netkas
    December 28th, 2007 | 3:31 pm

    skyfox , try to change devid in bios of ur card

    it still will work as 3850, but will have 3870 devid
    and bugs should disappear then

  12. skyfox
    December 28th, 2007 | 4:19 pm

    Netkas, I’ve always used RaBit to edit ATI bios before, but it doesn’t seem to support the 38×0 series yet. Do you know of another program that would work?

  13. Sarcoptic
    December 28th, 2007 | 6:46 pm

    I tried the same. There is some sort of checksum built into the cards. RaBit does not update the checksum when trying to change the deviceID. If someone can find a tool or figure out how to calculate the checksum we may be ok. I too have a visiontek 3850.

  14. komman
    December 28th, 2007 | 6:52 pm

    3870 detected correctly in System Profiler but distorted screen on boot. Tried with both DVI and DVI2VGA. Works in the safe mode but no qe/ci and no screen resolution changes. What am I doing wrong?
    Thank you.

  15. hanulis
    December 29th, 2007 | 8:53 am

    I’d change device id 0×9505 to 0×9501, but it show me broken screen as ever. OTL…

  16. netkas
    December 29th, 2007 | 12:35 pm

    hmm….in natit, there is set 512 mb for vram amount, try to change it to 256mb

  17. sarcoptic
    December 29th, 2007 | 3:40 pm

    I tried changing the info.plist for natit.kext. I modified the VRAM and Memory totals to 268435456, still no luck. Is there a way to change what renderer is used? OpenGL extensions viewer points to ATI RV670 Prototype OpenGL Engine as the renderer…maybe we can repoint the card to use the HD3870 renderer as shown in your screen shots.

  18. hanulis
    December 29th, 2007 | 4:12 pm

    Fanally, I did it!

    http://hanulis.net/mac/change.rom

    This is the modified rom that SAPPHIRE hd3850(256Mb) to 3870. (just dev id. not oc)
    *DO BACKUP YOUR ORIGINAL ROM!

    1. flash rom update.
    2. install pkg files (1,2)
    3. modify Natit/Info.plist (VRAM and Memory totals to 268435456)
    4. reboot.

    thanks.

  19. netkas
    December 29th, 2007 | 4:15 pm

    hanulis, works fine, no issues ?

  20. jej
    December 29th, 2007 | 5:52 pm

    Thank’s netkas and hanulis :)

    I have a hd3850 and with your kext and the bios modded, all the menus are fine, no issues for the moment.

    Thank’s again.

  21. lastExile
    December 29th, 2007 | 6:22 pm

    @hanulis

    What tool did you edit the bios with ?

  22. jej
    December 29th, 2007 | 7:19 pm

    Hi again,
    `The only problem for the moment is on the vista side, the driver is impossible to load. :(

    If anyone have an issue.
    Thank’s

  23. westsdad
    December 29th, 2007 | 7:57 pm

    Thanks for all of the work on this installer and the Triakis installer for the HD2900/2600!

    hanulis:

    What did you use to edit the ROM? Is there a new version of rabit out that will work with the HD? Or just a hex editor and no need for a checksum? I’d like to change the device id for a Sapphire HD2600 Pro 256MB to see if it solves the same menu issue with the Triakis installer.

    Thanks.

  24. Sarcoptic
    December 29th, 2007 | 8:15 pm

    Can you please post how you modified the bios. I have a visiontek card and would like to keep it visiontek if possible. Thanks!

  25. Sarcoptic
    December 29th, 2007 | 9:20 pm

    Yep looks good in mac, however vista driver does not care for it. I tried editing the INF file but no dice…

  26. netkas
    December 29th, 2007 | 11:07 pm

    another possible fix for 3850, without flashing bios

    removing ATIRadeonX2000GA.bundle from Extensions dir

    or disabling compositing with any other way

    u will not have qe/ci but opengl will work fine.

  27. Xclusivex
    December 30th, 2007 | 12:55 am

    With a 512meg 3850 do you still have to write 268435456 to the info.plist? also once you change the vender ID on the BIOS does Windows or Linux have any problems with the drivers?

  28. hanulis
    December 30th, 2007 | 11:15 am

    I just use hex editor(anything) and RaBit(for checksum).
    It’s not hard, but native windows can’t reconize my vga card after bios update.

    Now I’m using netkas’ solution. but.. little slow~ :(

  29. skyfox
    December 30th, 2007 | 2:57 pm

    The Windows XP driver doesn’t work after the bios flash either. There is no warning in device mgr, but there is also no acceleration (2D or 3D). Games refuse to load and window dragging/scrolling is jerky.

  30. lastExile
    December 30th, 2007 | 8:15 pm

    i think i got a solution for the white menu’s but i need to test some more without flashing the bios

  31. lastExile
    December 30th, 2007 | 9:29 pm

    anyone with a 3850 that still has the same bios could you join the irc channel i need to have someone test if it will fix it for 3850 also

  32. heng2006
    December 31st, 2007 | 3:38 pm

    Netkas,

    Please send all this drivers to me by
    e-mail (heng2003_tfb@yahoo.com)because
    I can not download the drivers from your links.

    Thank you very much,
    heng2006

  33. john peel
    December 31st, 2007 | 4:28 pm

    I want to test on a sapphire 3850 512 mb I’m having problems with the irc also
    Possible to E-Mail to?

    Thanks

  34. Big D
    January 1st, 2008 | 10:15 am

    Thanks you VERY much for all your hard work. My 3870 through to my HDMI at 1980 works perfict.

  35. Jan
    January 1st, 2008 | 5:14 pm

    Hi LastExile, I’ve a unmodified Sapphire HH3850. Will try to contact you at irc.

  36. ali
    January 2nd, 2008 | 4:18 am

    is it possible for someone to upload this onto rapidshare?

  37. skyfox
    January 2nd, 2008 | 5:25 pm

    lastExile, I also have an unmodified 3850. I discovered that the modified bios doesn’t work properly under XP so I flashed it back to stock. Let me know if I can help at all.

  38. jp
    January 3rd, 2008 | 3:42 pm

    Does 3870 works with apple dvi-video adapter for tvout like with the 1900xt ?

  39. scrizz
    January 5th, 2008 | 6:32 am

    the 3870 should come w/cable that connects to svideo port

  40. Breo
    January 6th, 2008 | 12:36 am

    Installation with a 3870 Powercolor whithout any problem.
    Everything is working perfectly.

  41. jc
    January 7th, 2008 | 5:28 pm

    Hi,
    forgive my idiocy, but i haveno idea how to connect to irc.osx86.hu #radeonhd. I tried going to it in mirc, but nothing comes up…
    I have a hp Pavilion a6040n that i jut put a saphire hd3850 into. i had 10.5 installed, working fine with the shitty intel 950… but i had to upgrade. would love to test out the drivers, but i seem to be a dummy with irc
    any help would be appreciated
    thanks

  42. jc
    January 7th, 2008 | 5:34 pm

    ah i’m an idiot. got the files. thanks!

  43. rimkashox
    January 7th, 2008 | 8:18 pm

    Netkas, i have a club3D 3870, i tried almost everything, even changing 512 in natit to 256… But no matter what i do and how clean i do it, i get a distorted screen at boot! I have leopard iatkos on asus p5b. Could it be cause of some settings in the bios? ! i cleaned the extensions folder of all other graphic drivers, but i always get the same thing!! Please someone help me , i’m almost running out of imagination? Could it be that the club3D 3780 model is not supported by this driver?? Should i install 10.5.2 ??

  44. rimkashox
    January 7th, 2008 | 8:23 pm

    By the way… i have only dvi output, which i plug in dvi2vga adaptor for my vga CRT… Have also xp and vista installed working fine…

  45. skyfox
    January 7th, 2008 | 8:39 pm

    Has there been any progress on a real solution for 3850 cards? The bios flash works fine for Leopard, but makes the card incompatible with Windows (both XP and Vista). It seems to me that the Mac driver must be checking for the 3870 device id at some point. Couldn’t that be removed or modified in the kexts?

  46. elistes
    January 7th, 2008 | 9:07 pm

    How do I edit the bios to change the device id (since I have a 3850 512mb card), just using hexedit, won’t the checksum fail?

  47. elistes
    January 8th, 2008 | 3:06 am

    To reply to my previous comment, I used a program called HxDen to edit the bios to change the device id to 0×0195 (9501) then fix the checksum by adding what was changed somewhere in the file. For full details, I’m on irc.

  48. Sarcoptic
    January 8th, 2008 | 8:09 pm

    elistes did you get around the 3850 issues? With the hexedit you mention the card will cease to work correctly in windows. Thanks…

  49. colle
    January 9th, 2008 | 1:16 pm

    Hi!!! with the 3870 can i use the DVI output or i have to use a DVI to VGA converter?? and can i use the resolution 1440 x 900??

  50. Pedro
    January 10th, 2008 | 1:42 am

    Hi All, probably thi is not the right thread but….is the only one active :)
    i’m trying to get works two 7600gt on a p5k with gfx strings.
    the one i plug onto the 1st pciex slot works perfectly but the second one is detected as a “monitor”…in system profiler i can 2 device under graphic/monitor…it detect the pci’s id but it seems not a graphic board but just a monitor out.. i can’t understand.
    with natit drivers from kalyway i get death screen when i add the 2nd card.
    with nvinject form kalyway both card seems to be working…i can’t try dual head but mac os works and it detect correctly both card.
    Someone knows how can i use gfx strings insted of nvinject ?
    maybe adding device2-properties and the string ? or something like this ?
    Thank u all and thank u netkas for the great job…my 3 macpc client and the macpc server loves you :)

  51. Chigundo
    January 14th, 2008 | 3:43 pm

    Hey all,

    I have a Gigabyte 3850 512mb card.. un-modified. I’ll take a look at the options here and try this tonight and report my findings.

    I won’t be doing anything to the bios of the card because having it work with Windows is a must for me. Stay tuned.

  52. January 14th, 2008 | 7:52 pm

    Lastexile (anyone?) – can you send me the 3850 driver mods you made? I disable QE, and it works, but it ain’t pretty.

    Also, does anyone know how to read temperature sensors for the video cards in a Hackintosh? I think we’re running the cards at full speed / heat – I rebooted into XP and found the temps were pretty high after running Leopard on idle for a long time.

    Here’s hoping tomorrow they announce 3850′s in the new iMac’s! :-)

    -plympton
    plymptonia -at- yahoo .d0t. com

  53. Peter
    January 15th, 2008 | 11:31 am

    Hey all !
    I use a Mac Pro and were very disappointed when i heard that i not would be able to upgrade my mac with one of the new Video cards from the early 2008 Mac Pro.
    I cant understand which shit apple is doing with that.
    i want some faster video card than my X1900 and it seems that the solution would be the flashing of a new BIOS/EFI into a standard PC Video-Card.
    But i´m not able or too stupid to got the needed things.
    above netkas sayd that the things can be found at irc.osx86.hu #radeonhd …… but if i use this address in my safari-browser (irc.osx86.hu) i only seeh “It work´s” no more. Can someone please help me

  54. netkas
    January 15th, 2008 | 1:10 pm

    it’s irc, get the xchat to join there

    u can’t just upgrade it….

    imho i need at least one gfx which works fine in osx, and other one to use with it. first one need to boot osx, second one can be used with one of activators, like natit

    that’s imho anyway.

  55. Peter
    January 15th, 2008 | 1:19 pm

    sorry…english is not my native language.
    okay i will looking for xchat.
    what do you mean with “u can’t just upgrade ist” what ? the 3850 !
    mom…..you mean i need 2 Graphic-Cards ? i need an aditional card to the 3850 i.e. gf7300 or x1900 to boot my osx and then i can use the modded 3850 for my Main-Screen. ATM is use always 2 cards (X1900 and GF7300) because i have 3 Monitors.
    thx

  56. netkas
    January 15th, 2008 | 1:28 pm

    3850 is not a good choose, still works shitty in osx, it needs reflshing bios, to change it’s device-id, then it works fine in osx (on hacks) and doesn’t work in windows, or e.g. 3870 works just fine in osx on hacks

  57. Peter
    January 15th, 2008 | 1:56 pm

    Hi! netkas !

    osx on hacks means osx on other Hardware than apple ???
    I have an original Apple Mac Pro !

    Okay you know what i want ?
    I want a better gfx-card in my mac pro than the x1900.
    Waht should i do ? Is ther no way to flash an ATI odr NVIDIA Card to work with my MAc Pro ?
    thx

  58. netkas
    January 15th, 2008 | 1:58 pm

    U should wait til lapple fix their 8800GT for macs

  59. Peter
    January 15th, 2008 | 2:38 pm

    Do you think they will do that ?

  60. Chigundo
    January 15th, 2008 | 4:34 pm

    I’m going to have to sit tight until there’s a reasonable fix for the 3850 so it would work in both osx and windows. At the moment, I’m stuck with blank menus.

  61. January 15th, 2008 | 8:05 pm

    Damn that MacBook Air.. I was hoping new iMac’s with 3850′s today… guess I gotta wait and see a bit longer.

    -Plympton

  62. warren
    January 16th, 2008 | 8:24 am

    Hi! I got the card installed (Visiontek hd3850) and os x seems to work fine except the problems with the blank, or invisible menus. It is like the fading is wrong or opacity. I wish it worked!

  63. Vinicius
    January 18th, 2008 | 2:29 am

    hi i cant install my radeon hd 2400 on leopard ( amd ) anyone can help me ?

  64. Plympton
    January 18th, 2008 | 5:50 am

    3850 “workaround” with XP working:

    Install driver under XP, make sure it works,
    Install the IRC drivers (both files),
    Boot into XP – HIBERNATE! (do not shut down – ever!)
    Flash with the Change.rom as noted above,
    reboot into XP – it will go into fits as it detects “new”hardware, etc… do not reboot!
    Play games in XP, hibernate when done,
    Reboot into OS X Leopard – menus are no longer white.

    This works because XP doesn’t re-initialize itself after a hibernate, and assumes that the hardware hasn’t changed. I haven’t done extensive testing to see how well this works, but Crysis loads, and that’s all I care about for the moment until Apple comes out with a real 3850/3870 driver!

    -Plympton

  65. Chigundo
    January 18th, 2008 | 4:31 pm

    Interesting approach. So once you actually reboot, you have to do that all over again?

  66. plympton
    January 18th, 2008 | 5:33 pm

    Reboot (meaning restart from Windows) yes – you’d have to do the flash-dance again. I’ve got an ancient 128MB USB Stick that’s bootable to DOS that makes it a 5-minute job.

    If you hibernate first, then reboot all you want (switching between XP and Mac). Whenever you’re done with PC, just hibernate again. Computer turns completely off, and it will (for me) automatically reboot into Mac, bypassing my boot selector (dunno why – must be a Hibernate/BIOS thing).

    I’ve been using Hibernate for years on modern computers and it’s pretty reliable – only need to actually “restart” once in a great while. It was unreliable in the 90′s, but now it’s pretty stable.

    The only XP machine I have to restart a lot is my Media Center 2005 machine.. but that’s another mess!

    -Plympton

  67. January 18th, 2008 | 7:27 pm

    Another 3850 update…

    I had a brain fart, and while that was happening, I thought that there must be something else to this 3850 problem. I think there’s another number that needs changing to get it to work. (Can’t try now, I’m remote).

    In Natit.kext, change the ATY,Rom# from 113-B2250F-207 to whatever your card’s string is. I don’t have an un-modified ROM at the moment, but the code on the change.rom file looks like 113-B34003-101.

    I have a hunch that the driver is checking both a PCI device ID as well as a secondary identifying string.

    Damn I hate this needle/haystack crap…

    -Plympton

  68. Chigundo
    January 18th, 2008 | 8:27 pm

    I use MCE 2005 and always just stand-by it.

    Either way, I want to avoid flashing anything. The very fact that I have perfectly running OS X but with blank menus is killing me… SO CLOSE.

  69. lucky
    January 20th, 2008 | 7:44 am

    i have the HIS version of the 3870, and used kalyway vanilla, then visited the irc channel. Almost everything seems to be working great. Quick, stable, dual dvi displays (1280×1024). Big thanks to anyone involved.

    The HDTV out doesn’t seem to work though… I used the adapter with a component cable to my tv, but I can’t detect it as a display. Any suggestions?

  70. January 20th, 2008 | 4:51 pm

    Hello,

    i have ATI 3870, 500MB, DDR4, PCIe. I installed both files. No problems while install. But after reboot i see tons of squares which change color when i move the mouse. Can you help me? I’m totaly newbie in MacOS X, i don’t know how to get to original driver or how to set up.

    Is there any way how to fix it, or reinstall and try the drivers again?

  71. Tommy
    January 22nd, 2008 | 12:11 pm

    Another success here! Sort of… :) Menus are blank but everything else works just fine. Both 3850 in crossfire are visible :)

  72. skyfox
    January 22nd, 2008 | 10:24 pm

    Plympton- AFAIK, the only thing that was altered in the modifed ROM was the device id. Therefore, its the only thing being checked to determine whether its a 3870. I saw a post on the IM forum where you had to S&R with a hexeditor on the binary portion of the kext to change the existing dev id to yours. This was for X1000 cards, but the idea might be the same:
    http://forum.insanelymac.com/lofiversion/index.php/t69345-0.html

    By this logic, the binary we’re interested in is here:
    ATIRadeonX2000.kext/contents/macos/ATIRadeonX2000

    I did a search for both 0195 and 9501 and there were about 15 of each. So, I hit S&R to change them all to 0595 and 9505 respectively. Unfortunately, one made no difference and the other caused the kext not to load. I think changing only some of them might be the key.

  73. Merlin
    January 22nd, 2008 | 11:18 pm

    Hi all I also have HIS Radeon 3850 512 MB and everything is working good (OpenGL, QE, CI) but I also have problems with blank menus :-( as you all

    I think this is caused by transparency I don´t know… If it can be disabled…

    The only solution for now is installing only the first file 2400/2600/3800…. not that 3870, this works for me but if you do this you will not have QE an CI but the resolution change work for ex. 1680*1050

    I will look at this page every day… praying for link to driver that will fix this shit for me and of course you guys…. :-( (((( sry for eng

  74. rob
    January 24th, 2008 | 6:22 am

    Hello,
    first of all thanks to everybody working on it, i have a 3850, it’s working perfectly with the modified bios posted in this thread, exept that the card is 512mb and appear in mac os as 256 (i didn’t try to edit bios myself because i don’t know how to do it and don’t want to crash the card).I just put the normal card bios when i want to play with xp.

    Is there a risk changing the bios often?

    and sorry for my english, i know it is far for perfect.

  75. Plympton
    January 24th, 2008 | 6:39 am

    Skyfox – thanks for the info. I’m going to sit tight for a moment – I actually trust this machine with important info (I know, dumb, dumb, dumb – it’s a HACK!). Messing around with this and some other stuff brought out some crazy disk corruption problems. Fortunately, I’ve got backups of backups that are backed up, but this was getting nuts – I’d get R/W errors all over the place. Was it the heat from the card? Was my PS not up to the task (it was at 100% by removing the PowerPlay stuff – the card got HOT just idling there!

    But after wrestling over just making this box a Windows box full time.. I couldn’t do it! I’m going to wait and get a card that works in 10.4.11 and see how Leopard develops.. I still don’t trust it as a hack yet!

    -Plympton

  76. -ycnex-
    January 27th, 2008 | 9:54 pm

    Big thanx, Netkas!!! I have installed Asus ATI Radeon 3870 512Mb and everything works fine!!!

  77. rimkashox
    January 28th, 2008 | 2:45 am

    Guys… just for info: 3870 driver did not work for me in iAtKoS… but worked great when i installed KALYWAY 10.5.1… so better go with kaly! :) And thanks again master Netkas for this great job!

  78. Juggernaut
    January 29th, 2008 | 12:05 am

    [quote]Hello,

    i have ATI 3870, 500MB, DDR4, PCIe. I installed both files. No problems while install. But after reboot i see tons of squares which change color when i move the mouse.[/quote]

    Same thing here with Sapphire Radeon HD3870. Tons of squares with weird colours after rebooting.

    Netkas can you help us out?

  79. January 29th, 2008 | 9:35 pm

    to Juggernaut: i have Sapphire too. No problem in Windows and linux, even while playing games. So, where is the problem?

    Is there any special procedure to install those files? Or do i need exact version of MacOS? Can you send or publish those torrent?

    Thanks!

  80. January 30th, 2008 | 7:07 am

    Hi. I am wondering if the update 10.5.2 will have support for hd3850? Is that a dumb question? If so, sorry.

  81. skyfox
    January 31st, 2008 | 11:18 pm

    How many flashes can the bios chip on a 3850 take before it fails? I set up a tiny dos partition on my computer specifically for this purpose, as I switch between Mac and Windows frequently and must reflash every time.

  82. rich
    February 4th, 2008 | 12:05 am

    Does Triakis’ 2400_2600_2900 work for anyone else? I have a ATI RadeonHD2400 Pro card, I installed it but my screen get s only vertical messy strips, I took a look at the two kexts, I did a kextload -t ATINDRV,kext and I got this message: can’t add kernel extension ATINDRV.kext (not a bundle), I downloaded the package again, I still get the same message. Can someone tell me what happen? Thanks.

  83. February 4th, 2008 | 4:11 am

    OK, so I’m having trouble with the 3850. Very confusing following the comments. Which links do I have to download and what BIOS settings edit?

    PLEASE help guys, I’ve been working on it for a few days now.

  84. February 4th, 2008 | 5:48 am

    Everyting working except the menus on the 3850. I/ve only insalled the two drivers, didnt do anyting else, since I cant figure out how to update the graphic BIOS and what to edit.

    Id really appreciate any help.

  85. February 5th, 2008 | 9:06 pm

    “How many flashes can the bios chip on a 3850 take before it fails?”

    I’d wager you probably have about 1,000 flashes before asking for trouble, but these flash roms weren’t designed for what you’re doing. I worked for HP in printer manufacturing, and we reflashed prototype printers a lot – but there were always those versions where it just wouldn’t “stick” after a while.

    You plays da game, you runs da risk…

    I’m more worried about overheating because the thermal stuff isn’t enabled in the OS X driver and without a decent cooler on the card.

    -GPP

  86. Kidsafe
    February 6th, 2008 | 11:10 am

    “I’m more worried about overheating because the thermal stuff isn’t enabled in the OS X driver and without a decent cooler on the card.”

    I wouldn’t be that worried considering the HD3870 I have in my PC…the fan only spins at 30% no matter what. Even if it doesn’t clock down to 300 MHz, while idling it shouldn’t consume that much more power?

  87. GeeMac
    February 7th, 2008 | 1:43 am

    I have been trying to figure out how to get my ATI RadeonHD2400 Pro to work to no avail. And I have search for helps to no avail. The one string I got, from this forum gave me the blue screen hang, I finally fixed that, now in system profiler it show the display name, efi versions etc. But I am still getting 1024×768, without qe and ci. Have anyone ever gotten this card to work successfully? I don’t know what more properties it needs any more, Please help. :(

  88. nikos1890
    February 7th, 2008 | 5:09 am

    ….same problem here with HD3870 with Kalyway.I run the file from the Mac OS and the i rebooted it only shows many small sguares!My motherboard is a P5W DH DELUXE Wifi.
    Any help please?
    Thanks in advance

  89. Rob
    February 8th, 2008 | 9:18 pm

    HD3870 , HD3850 , any chance to get the powermanagment working,
    understand , due EFI strip, they run full speed,
    not usable with passive , fanless heatsink…
    8800gt have not found anything about powermanagment in osx,
    aka running passive,…

    and X1350 / x1450 ATI mobility for laptop/notebook ?
    lots of the new ones, have this chipset, but non of it works !?

  90. nikos1890
    February 9th, 2008 | 5:54 pm

    somebody any help for the HD3870??

  91. Rob
    February 11th, 2008 | 11:06 pm

    HD3870 /HD3850 idle watt ? kill-a-watt ?

    can somebody us a kill-a-watt , to post how much power the cards burn ? since powermanagment is not working yet,… and I’d like a fanless one,… how does it compared to the 2600xt in osx, xbench ?

  92. Joerg
    April 8th, 2008 | 11:27 am

    Does a standard 3870 run without any patches/mods/changes etc on a 2007 gen Mac Pro under Mac OS X 10.5.2+?

    -j
    :)

  93. April 15th, 2008 | 9:42 pm

    ATI Sapphire HD 3850 512MB
    Asus P5K Pre P35 Chipset
    Intel Q6600 3.8Ghz
    4x1GB Ballistix 800Mhz
    Kalyway 10.5.1 MBR
    No EFI/GUID as yet

    I Have Dual DVI out to Dual screens 1400×900 75Hz. I used Triakis’ 2400_2600_2900. I changed Device ID to 0×9505, but Chipset Model: ATI Radeon HD 3800?? Insead of 3850?? Also no QE/CI/Open GL or Rotation.
    When ever I boot up OSX, it tells me it doesn’t like “ATIRadeonX2000.kext”.
    Thanks for your help, Ive only just discovered these comments here which im going to read through and try out, i.e change Device ID from 0×9505 to 0×9501?? worth a try.
    Any help to get QE/CI/Open GL & Rotation appreciated

  94. falco953
    June 5th, 2008 | 1:39 pm

    Hi netkas.

    I have a ATI Radeon 3870 and use Kalyway 10.5.2. Everything works fine, only the menus are blank. After selecting a menu, you can see them for 1 sec and then they are balnk.

    Now, is it possible to fix this without flashing the bios?

    Thank you very much for an answer!

    Falco953

  95. Breasdans
    November 22nd, 2008 | 12:12 pm

    Hi guys…

    i have a problem with ati “Gecube” 3850,i install driver but it’s not opened…Can Someone help me ?

  96. drho2004
    February 22nd, 2009 | 12:00 am

    Hello,

    trying to keep this thread alive i guess! i have kalyway 10.5.1 . currently the only to get the my saphire 3850 hd 512mb is using the triakis(?) method. i get qe/ci/rotation etc etc BUT got the white menus. has there been a fix for this, without flashing the bios?

  97. September 26th, 2009 | 2:41 pm

    I do not understand where we will click? Where is the link?

  98. November 24th, 2009 | 3:56 am

    Otro página de inglés!

  99. MILLE
    December 13th, 2009 | 4:22 am

    Hi everyone!!!

    Latest Radeon 3850 driver for win 7 does not working good. I’m heaving a problem of short screan on 20′ wide16:10 monitor. I try everything and there is no way to make him normal… What it could be, can anyone tell me something about it?

  100. December 24th, 2009 | 8:56 am

    compartirlo..

  101. April 28th, 2010 | 7:54 am

    [...] I haven’t done extensive testing to see how well this works, but Crysis loads, and that’s all I care about for the moment until Apple comes out with a real 3850/3870 driver! -Plympton. Chigundo. January 18th, 2008 | 4:31 pm …. can somebody us a kill-a-watt , to post how much power the cards burn ? since powermanagment is not working yet,… and I’d like a fanless one,… how does it compared to the 2600xt in osx, xbench ? Joerg. April 8th, 2008 | 11:27 am …Read more… [...]

  102. April 28th, 2010 | 2:45 pm

    [...] I cant understand which shit apple is doing with that. i want some faster video card than my X1900 and it seems that the solution would be the flashing of a new BIOS/EFI into a standard PC Video-Card. But i´m not able or too stupid to got the needed things. … I haven’t done extensive testing to see how well this works, but Crysis loads, and that’s all I care about for the moment until Apple comes out with a real 3850/3870 driver! -Plympton. Chigundo …Read more… [...]

  103. June 12th, 2010 | 4:13 pm

    [...] netkas.org ATI Radeon HD 3870/3850 WORKS in osx !! Hier een ingewikkeld verhaal: InsanelyMac Forum > SOLVED:X4500 Mouse artifact with Native Resolution Antwoord met Citaat   + Plaats een Reactie « Netwerk Hulp nodig…..!! | – » [...]

  104. August 13th, 2010 | 11:59 pm

    [...] ziehen und keine Apple Computer mehr kaufen. Ich werde wohl in den nächsten Wochen einmal die Anleitungen von Netkas ausprobieren. Aufmerksam auf die ganze Sache bin ich bei Golem [...]

  105. stumped
    September 6th, 2010 | 12:22 am

    i have a sapphire 3870 x2. what options do i select in iAtkos s3 v2? do i use graphics enabler and then run 3870×2 package. please help me. i have been forum hunting for days…

  106. rajaroy
    September 6th, 2010 | 8:40 pm

    I tried some of the suggestions on the web but still cant figure it out yet. I have the ATI HD3870 and while booting Snow Leopard wiht EFI 10.6 i cant get pas the black screen after the scrolling text.

    Can somebody please help me out, really want to try out the Max OSX Snow Leopard.

  107. Daniel Pereira
    December 4th, 2010 | 1:10 pm

    Is this kext working at Snow Leopard 10.6.3? I have instaled via iATKOS v3 and I can t identify it…

  108. March 15th, 2011 | 8:22 am

    Interesting Post, Overall all this site gives useful information I will share this to my friends…..

  109. Ars London
    March 29th, 2011 | 1:52 am

    Daniel Pererira have you tested ? with 3870

  110. March 29th, 2011 | 7:07 am

    blog has good information. quite useful for future purpose.

  111. Drew
    September 26th, 2011 | 2:51 am

    i’ve found only the link for 5000/6000 , is there a trick/kext for Gigabyte Radeon HD 3870 512MB (Rom: RV670.bin) i’ll be so damn grateful if you help me fix this thing ^^thx in advance

  112. April 6th, 2012 | 7:53 am

    You must have your favorite MLB team, buy mlb jerseys of the team and wear it while watching the game, you will feel much more proud of it. Shop with us, you will find it worthy buying.

Leave a reply