netkas.org

Lion, ATI and EyeFinity

Some interesting new about lion and ATI

ATIXXXXController now sets keys for videocard itself, if none present. so far worked for 4870, 5750, 5870, but not 4850.

no aty_init or any other injectors needed at all

Another new, here on sshots, ATI 5870 Eyefinity card, drivers detected all 6 outputs, sadly I dont have any minidp-dvi adapters to try outputs (used second card to boot Lion)

Снимок экрана 2011-03-05 в 19.51.50

Снимок экрана 2011-03-05 в 19.49.27

If any of you have 5870 eyefinity card, adapters and Lion installed – go try it, no matter its PC or MacPro

Comments

  1. vellz
    March 5th, 2011 | 6:19 pm

    Works 1/2 (have to replug displays) for my Sapphire HD4850 Toxic. Discovered accidentaly few days ago when booted with no DSDT.

  2. March 5th, 2011 | 7:59 pm

    I can confirm, same here HD 5770 works out of box, with out any injection. The driver is even able to read VGA BIOS directly from the card.

    Injection still works, but doesn’t seems to be needed.

  3. NinjaDoll
    March 5th, 2011 | 8:05 pm

    I can confirm the HD5770 works OOB now, no injector or DSDT needed. What’s going on here, now Apple will let you use any non Apple graphics card?

  4. jeanlain
    March 5th, 2011 | 8:23 pm

    I suppose you still need a card with EFI on a Mac Pro? i.e., you still need a flashed PC card or an Apple card.

    Anyway, this looks good. 🙂

  5. SomeDude
    March 5th, 2011 | 9:24 pm

    Sapphire 5770HD 1GB works OOB, SystemProfiler shows all 4 outputs; 2xDVI, HDMI, and Display Port with no injection. Full QE/CI too.

  6. john
    March 6th, 2011 | 4:13 am

    HD5750 not working OOB. I tried adding id to ati5000 kext. For some reason, I can’t remember what I did back in SL, but I did add id in sl ati5000.kext. I somehow recall something about the x3000 kext. The id for my card is in both places on SL. Someone wanna wake my memory up with what I did. Thanks johnm

  7. john
    March 6th, 2011 | 5:23 am

    Netkas, Thank you for ATY_Init.kext. I was trying to understand why my HD5750 didn’t work OOB, cause you were saying it did in post. Thank you again, johnm

  8. anonymous
    March 6th, 2011 | 11:12 am

    My 5770HD Gigabyte fanless (GI-GV-R577SL-1GD) not works OOB, no Full QE/CI.

    With the ATY* beta for Lion it works but not completely, the welcome video start is over speeded with lag and with the system too (Video, over speeded, exposé laggy …) maybe beta is too young.

    It’s nice to see the progression of your work.

    Regards

  9. Phil
    March 6th, 2011 | 5:18 pm

    My Sapphire 5870 Vapor-X works fine in Lion, but only if using DVI ports. My DP-tominiDP adapter that works fine on SL just won’t give any image in Lion.

    (this is a MacPro)

  10. pharaon
    March 6th, 2011 | 7:44 pm

    Netkas, how about 4830? 🙁

  11. yashwanth
    March 6th, 2011 | 10:54 pm

    What about 4890 support, resolution change and QE not supported as of now

  12. March 7th, 2011 | 9:18 am

    […] Jusqu’à maintenant, Mac OS X était incapable de reconnaître autant de sorties. Selon Netkas, la donne change avec […]

  13. March 7th, 2011 | 12:06 pm

    […] Netkas Tweet Relevante BeiträgeMac OS X Lion: Migrationsassistent unterstützt nun auch […]

  14. HueponiK
    March 7th, 2011 | 1:15 pm

    Can we use this in snow leo?

  15. March 7th, 2011 | 1:55 pm

    […] maintenant, Mac OS X était incapable de reconnaître autant de sorties. Selon Netkas, la donne change avec […]

  16. Eniyon
    March 7th, 2011 | 8:14 pm

    No news for ati hd 5830 in Lion ?

  17. Surchy
    March 12th, 2011 | 12:10 am

    @Eniyon
    could you get the ATI hd 5830 IGB works in 10.6.6. If yes please help me to get it works.
    Thanx in advance

  18. Zapman
    May 6th, 2011 | 8:52 am

    Also need to get HD 5830 to work under Snow Leopard or Lion. Please advice.

  19. Crna Brada
    May 13th, 2011 | 2:15 am

    Phil: “My Sapphire 5870 Vapor-X works fine in Lion, but only if using DVI ports. My DP-tominiDP adapter that works fine on SL just won’t give any image in Lion.”

    Any solution for this problem yet? I have the same problem using latest Netks, Kabyl, and MacMan boot files. The card is recognized properly by Lion – same data displayed during boot in verbose mode in bot SL and Lion. Still in Lion, after finishing boot sequence, the apple disappears from the screen and monitor attached to display port turns black.

    Any help appreciated.

  20. lameritos
    June 7th, 2011 | 10:19 pm

    5750 not work in lion QE
    witout aty init and with it
    graffics enabler yes
    use ati rom yes

  21. dominik
    December 9th, 2011 | 3:56 pm

    Hi. I’ve got a 5770 on my MacPro. What kind of plugs (adaptaters) we need for 3 monitors ? DVI->MDP active or passive ? Or DVI->MDP with double links (too expensive !!!) ?

  22. January 27th, 2012 | 11:54 pm

    Hi guys,
    do you know alternatives to ati 5870 for 6 screen? now it is everywhere soldout!

    tnx

Leave a reply