netkas.org

More news on Lion and ATI

Just got passive minidp-dvi adapter, and test 5870 eyefinity.

Every port works (all 6) with single display configuration, can’t test multi display due to just one adapter.

No injector needed for hackint0sh. For MacPro you don’t need second card with efi, just plug the card and boot macpro, no output until os booted, but then it works. (Thanks to The Rominator for tests).

2 Gb of Ram is perfectly detected and working. OpenCL works.

Second news is – you can use Lion’s framebuffer drivers in Snow Leo, just copy ATIFrameBuffer.kext ATISupport.kext and all ATIXXXXController.kext from Lion to Snow and Enjoy.

Don’t forget to disable any injector, if your ATI card works in Lion without injector.

So, currently 5870 Eyefinity works fine in Lion and SnowLeo.

Screen Shot 2011-03-08 at 20.22.20

According to The Rominator’s tests, only passive mdp-dvi works for now, in single link mode (limitation of passive mode), and native DVI ports works of course.

some usefull info from amd site:

Passive dongles use the DisplayPort connection to receive non-DP signaling from the connector and they ‘passively’ adjust the signals to be compliant with the connected monitor. Passive dongles are considered legacy connections, not DisplayPort connections, therefore they do not fulfill the DisplayPort connection requirement mentioned previously and cannot be used to enable 3 or more displays. They do, however, offer an affordable solution to adapt legacy displays to DisplayPort connections.

Active dongles use true DisplayPort signaling to ‘actively’ translate and re-transmit the signals as the required outputs. Because they use the true DisplayPort signaling, they are considered a DisplayPort connection and meet the requirements to enable 3 or more displays.

Comments

  1. astudillo
    March 12th, 2011 | 11:02 am

    I have a 6970(flashed 6950) kind of running. When i bootup i get my full display resolution (2560×1600) but when i get to the gui, my screen goes lightblue-ish(like normal) but then after a split second it gets white, but my mouse cursor is stil clearly visible and moveable. so when i put it in hybernate and back i get my normal login window. No QE/CI yet. btw im using a hackintosh.

  2. chrissli
    March 12th, 2011 | 7:57 pm

    Is there any way to get my 4890 to work properly in 10.7 lion?

    No QE/CI Working and I can’t get it to work with the 10.6.6 patch.

    any ideas or suggestions?

  3. The Fly
    March 12th, 2011 | 9:33 pm

    This is great! My Asus EAH5770 boots OOB with the Lion drivers!
    During boot VGA Display is on and shows boot. After Mac boots i loose the VGA display and only the DVI and HDMI port give me a display. So to bad no triple screen :'( If someone would fix that i would be extremely happy!

  4. Frank
    March 13th, 2011 | 5:43 am

    Hi I got HD 5870 mobility working on my laptop !!!!!!

  5. March 13th, 2011 | 10:25 pm

    […] PC all’uso con Mac OS X. E proprio Netkas, usando un Mac Pro originale (per questa occasione) ha trovato come stavolta non ci fosse alcun sforzo da compiere per far andare varie schede grafiche AMD con […]

  6. 1021380
    March 14th, 2011 | 5:43 pm

    works great! ATI Cypress Radeon HD 5850 10.6.7 10J860

  7. fairbanx
    March 14th, 2011 | 6:51 pm

    it would be great to post the pc you use (hackintosh or mac pro) if you have success with a pc-card and the mac drivers. i think, this will clear some things up.

  8. ihosc
    March 16th, 2011 | 7:19 pm

    ATI 5870 Eyefinity6 works in SL with QE/CI. But DVD player and Geekbench crashes upon startup…

  9. 1021380
    March 16th, 2011 | 7:43 pm

    Dear Fairbanx,

    i’m using hackintosh. Acer Aspire 5811M i7860 Cypress Pro Radeon 5850

  10. The Rominator
    March 16th, 2011 | 11:31 pm

    6870 working A-OK in Mac Pro using MBP 10.6.6. Seems the Magic starts sooner than Lion

    pix & more info in forum

    Did I mention 4 displays?

  11. Djulz
    March 18th, 2011 | 8:43 am

    Great Rominator! WHat version 6870 do you use?

  12. Vinchou
    March 19th, 2011 | 1:44 pm

    Mmmm 6950 ? ^^

  13. vlzhukov
    March 20th, 2011 | 8:44 pm

    My HD5670Redwood with three kexts worked without CI/QE. Required to add all ATIRadeonX3000.xxx,hat all was well. But .. now not working Geekbench and DVDPlayer.
    Any idea?

  14. unnamed63
    March 21st, 2011 | 12:24 am

    “For those not getting QE/CI, don’t replace all the Snow Leo kexts with Lion ones. Only replace the ATIFramebuffer.kext, ATISupport.kext and the controller.kext. Leave the X****.kext and the GL, GA and VA bundles/plugins as their Snow Leo versions.”
    Please upload X****.kext files from 10.6.6, i deleted its(( With Lion kexts Radeon 5770 work, DVI+HDMI work, but QE/CL not work…

  15. March 22nd, 2011 | 12:11 am

    Perhaps I missed it, but what manufacture of 5870 Eye 6 cards have people been trying/using on a Mac? Any quirks to certain mfr of cards?

  16. petr
    March 22nd, 2011 | 12:25 am

    anything works fine on hackintosh 10.6.6. but dvd player doesnt work, when i disable graphoc enabler. with enabled injector dvd player work. dont know why

  17. March 22nd, 2011 | 1:34 pm

    […] AMD´s ATI HD 6xxx GPU´s wurde erhofft, denn im Developer Build von OSX 10.7 finden sich einige Device ID´s in der ‘ATIXXXXController.kext’ welche definitiv der HD 6xxx Serie zuzuordnen […]

  18. seroquel
    March 26th, 2011 | 5:15 pm

    sapphire 6850 works over HDMI port using kexts from 10.6.7 early 2011 mbp update. QE/CI and sleep working.

  19. zififbh
    March 27th, 2011 | 2:05 pm

    Нужна помощь или совет.У меня Radeon HD 5870 Eyefinity 6 и монитор Apple Cinema 27″ Система OS X Snow Leopard 10.6.7.
    При установке пакета kexts получаю черный экран.После удаления
    ATI5000Controller.kext и ATIRadeonX3000 kext нормальная загрузка,в системе отображается видиокарта,но разрешение 1400х1050,память 256 Mb,Cl/QE-не работает.После добавления в
    com.apple.boot.plist разрешения 2560x1440x32 и перезагрузки система сбрасывает до1920х1440х32 все остальное остается по прежнему.Есть ли решение этой проблеме?Какие есть варианты?
    И второе,заведется ли монитор с видеокартой NVidia 460-470 через переходник DisplayPort Male – Mini Display Port Female Cable,если нет решения по первому варианту.Спасибо!

  20. sorandom
    March 28th, 2011 | 1:38 pm

    Netkas,
    Do you think it would be possible if you could update the ATY_Init.kext with the 6990 profile? I own this card and have output the bios rom to file and would love to get it working on my hackintosh but cant because the profile is not in the ATY_Init.kext. Ive added the dev id to the existing lion and 10.6.7 ati files with no luck. I would be extremely grateful if you could do this. Thank you very much.

    sorandom

  21. johnjobs
    March 31st, 2011 | 3:03 pm

    ASUS EAH5870/2DIS/1GD5 work out of the box 🙂 2560*1600 ACD, 10.6.7, CI+QE ok. For me, there is no Performance update over my flashed Sapphire 4870 -ok, I am not a Gamer-
    The most value is the significant lower power consumption, 65 watts/h vs 28 watts/h(5870)
    Thank you to Netkas and Romiator.

  22. gumboman4
    April 5th, 2011 | 12:13 am

    Alienware M17x-R2
    10.6.6 SL
    I7-620m
    Dual ATI 4870 Mobility cards working
    QE/Cl enabled
    Full 1920×1200 resolution
    Only problem is the DVD player app quits on start

    Thanks to everyone that contributed to making this information
    Easily accesible.

  23. Insanex86
    April 25th, 2011 | 10:22 pm

    Hi
    I’m unable to make Gigabyte 5870 Eyefinity 6 to work after hours of struggling 🙁 I’ve tried using all of the suggested kexts, bootloaders, framebuffers, enabler on/off, every time i get the same result – it boots fine, but instead of desktop monitor goes to standby. The system itself works fine, so i can access files remotely, but no signal to monitor. I use apple minidp to vga adapter. Is there any proven way to make minidps work?

    ///passive adapters work fine.

  24. Roy1971
    May 22nd, 2011 | 4:23 am

    Hi!

    I do have a weird issue… I do have an XFX ATI HD 5770 1GB full working (4 ports, all resolutions & QE-CI & openCL) on Snow 10.6.7. But on Lion DP3, with original kext (with ID 0x68B8) the image is a mess, I can see anything (flickering screen), not black, it seems as can’t find the correct framebuffer. But If I do install the 10.6.7 kexts (with ID 0x68b8) I do have All display ports + correct resolutions as on Snow, BUT NO QE/CI. I have checked the framebuffer in the Terminal with the command “ioreg | grep ATY”, and it is “Vervet” as on Snow, but still no QE-CI.

    Any clue how to make it work? will work? or I do have to swap by my old nvidia 8600 GT that works OOB on Snow & Lion? Please help!

    Thanks a lot guys!

    Roy

  25. Vishvender
    June 28th, 2011 | 6:26 am

    I am having the exact same problem as you Roy1971, I have a XFX 5770, 0x68B8. I can boot with -x, or else it tries to load the 5000 drivers and the screens gets messed up like you said. I’ve tried GraphicsEnabler and also tried replacing the Lion ATI kexts with my working SL ones, but it gives me a Kernel Panic. Can some kind person provide some insight?

  26. danation
    July 27th, 2011 | 1:41 am

    @Roy1971 @Vishvender Having the exact same problem with Lion here. Can boot with -x but otherwise the screen is all messed up. If I use the SL kexts I get a Kernel Panic. Any insight would be much appreciated.

    Thanks,
    Dan

  27. Vishvender
    August 10th, 2011 | 3:00 am

    @danation, dude I managed to get Lion (retail) working by rolling back to SL 10.6.7 kexts . Make sure you only replace ATI5000Controller.kext, ATISupport.kext, and ATIFramebuffer.kext. I used kext helper to install those three kexts. Still no QE/CI or hardware acceleration of any sort after rolling back though 🙁

  28. hacki
    August 31st, 2011 | 7:47 am

    I have power color eyefinity radeon hd 6870 i try with SL and Lion but only 2 DP out work another 4 don’t .

  29. Youssef
    January 4th, 2012 | 1:33 pm

    plz plz any help with 6650m
    i used lion kexts and card isnt detected at all

    using SL10.6.8

  30. ://gT
    June 4th, 2012 | 8:45 pm

    hi,i got msi eyefinity 5870 2Go working perfectly i would say nativily under lion 10.7.0
    but when i upgrande 10.7.4 i lost the ability to see the other unatached monitors only one connected.
    hacintosh big bang xpower (x58) i7 950 +2 ssd 60 go +12 go triple channel

  31. December 10th, 2013 | 1:39 pm

    […] working at once, but there is this card – http://www.amd.com/us/products/deskt…/overview.aspx http://netkas.org/?p=671 http://hothardware.com/Articles/ATI-…ity-6-Edition/ GA-X58A-UD7-1.0 i7-920 Sapphire […]

Leave a reply