netkas.org

RadeonHD 4850 and Leopard, finaly!

using 10.5.7 beta ati drivers (jsut five kexts) and new natit, i got my 4850 working in 10.5.6 Leopard :)

You need to have OSX 10.5.6 or higher

What’s working – qe/ci, resolution change

What Problems:

currently only second dvi port works for me, and only with dvi-vga adapter

also, Display is recognized as standart vga/svga display, so only 4:3 resolutions available

only usefull for VGA connections –  with switchresx(before using it, make sure u can change resolution) help i added 1680×1050 mode jsut fine :)

EDIT3(for4850): booted with dvi2vga(converter only, no monitor attached to it) in second port, and dvi connected to first port(closest to mobo), and voila,

display on first port properly recognized.

some vertical little screen jerkness sometimes

Pkg with drivers  you will find in #radeonhd room on irc.osx86.hu

and now some screenshots

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

User with 4870 reported he has almost no problems with 4870, he just cant change resolution, results in black screen

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Btw, 10.5.7 kernel also supports Nehalem i7 fully now.

P.S. I hope no other company than Apple/AMD will pretend they wrote drivers for 4850/4870 or nehalem i7

Comments

  1. Timmeh
    February 26th, 2009 | 6:54 pm

    This is excellent news!!! I will go find my dvd2vga adapter and give it a shot.

    Thanks Netkas!!

  2. realogic
    February 26th, 2009 | 7:13 pm

    Oh, Finally…
    That makes me really happy.

  3. macs
    February 26th, 2009 | 7:29 pm

    finally yeah..
    thanks a lot netkas and company

  4. February 26th, 2009 | 7:34 pm

    Wonderful! Go 4850 OSX!

  5. Maik
    February 26th, 2009 | 7:40 pm

    Yeah, so satisfied to hear that!!! Where can I get the drivers only?
    Thank you!

  6. Maik
    February 26th, 2009 | 7:43 pm

    oh sry, now I saw it…XD

  7. outis
    February 26th, 2009 | 7:58 pm

    Wow, that’s great, netkas. Do you know if the ati 4670 will also work with these kexts?

  8. February 26th, 2009 | 8:41 pm

    NO WAY!!!!

    Are there going to be download links anytime soon??

  9. sanstrom
    February 26th, 2009 | 9:49 pm

    I knew when I saw the news for 10.5.7 “graphic updates” that there was hope. I go here and sure enough there it is. Great work!!! Now I can use my 4850 instead of my crappy gma950.

  10. Maik
    February 26th, 2009 | 10:07 pm

    yes, it works fine. I used switchresx to chage resolution, too. thank you so much!

  11. dokkttor
    February 26th, 2009 | 10:16 pm

    great news! thank you netkas!

  12. February 26th, 2009 | 10:38 pm

    Has anyone tried this on 10.5.5? Please email me the results!

    drumthrasher109@gmail.com

  13. Aliki
    February 26th, 2009 | 10:51 pm

    Finally, ..light! Well done!
    But I’m not entirely there yet, does it work for 4670 too?

  14. Simon
    February 27th, 2009 | 12:26 am

    i downloaded the drivers and installed it, (didn’t reboot) then used SwitchResX and added custom resolution of 1680×1050 because it still show 1024 x 7xx.. and when i restarted the comp and i try to boot it shows a split second of the os loading but then it doesn’t detect my display anymore, so can’t get into os. HOW CAN I FIX IT…?

  15. netkas
    February 27th, 2009 | 12:27 am

    if u booted and cant change resolution to any other – DONT USE swithcresx

  16. Simon
    February 27th, 2009 | 12:32 am

    well first after I installed the package I didn’t restart and wanted to change the resolution, but it only showed one, 1024×768 so I turned to SwitchResX and made a custom resolution.
    But now I can’t even get into the OS and change it back. Any ideas how to fix this?
    Thanks for the quick reply by the way, much appreciated

  17. netkas
    February 27th, 2009 | 12:40 am
  18. xauron
    February 27th, 2009 | 1:17 am

    Sorry for write here again.
    Is it possible to make a pcefi “usb version” to work like efi-x as a boot device?
    Could you release a version for this?
    We could have a poor version of efi-x (and sure more compatible) and this could be great.

    Thank you and sorry again for my english.

  19. netkas
    February 27th, 2009 | 1:43 am

    upcoming chamellion is ur friend xauron

  20. xauron
    February 27th, 2009 | 1:47 am

    I have more confidence of your version. lol.

  21. lastExile
    February 27th, 2009 | 5:08 am

    w0000t sweeet time

  22. giuseppe
    February 27th, 2009 | 10:38 am

    i found the drivers here: http://is.gd/l0gf

    i don’t know if they are tjhe same of nektas

    but they work

    1 install -
    2 reboot -
    3 if monitor are blac change cable to other dvi
    4 add custom resolution with switchresx if you ned wide
    5 rebot
    6 after rebot change resolution to neded

    tested on 10.5.5 an radeon hd 4870 512mb

  23. tchibo
    February 27th, 2009 | 1:58 pm

    спасиб неткас дал с лета этого!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. February 27th, 2009 | 2:12 pm

    wow……. thx mate…. two thumb 4 u

    BTW is it works for 4670?

  25. Percy
    February 27th, 2009 | 2:21 pm

    thanks!

  26. Glemag
    February 27th, 2009 | 3:19 pm

    Just installed it. little screen jerkness sometimes it’s realy irritate me, cause it’s happen every 5-10 seconds. How we can fix it? =)

    Tried to watch movies, well it’s better than it was before =) I mean “no video” but it still have a lot of grain.

    Thank you.

  27. Takinarios
    February 27th, 2009 | 4:51 pm

    Well done.
    I just wanna know one thing. How HD 4850 became supported with these new kexts, i was thinking if with HD 3200 would work too. I was thiking in reinstall OS X 10.5.6 and try to make it work modding these new kexts.

    Thank you.

  28. Ciaomanssj
    February 27th, 2009 | 5:54 pm

    How about the geforce series 200 (Gtx 260-280-295)?

  29. MacLover
    February 27th, 2009 | 6:37 pm

    Installed on 10.5.5 (Intel) with HD4870, no problem at all so far!
    It works! No errors, no jerkness, full QE/CI support.
    Used 1st DVI-Port with dvi-vga adapter, resolution 1600×1200.

    Thank you very much :-)

  30. Boud
    February 27th, 2009 | 9:30 pm

    TRied on 10.5.6 with a 4870 512mb (Displayport, 2 dvi and hdmi) but neither of the dvi work… i mean i see the grey loading screen at os X boot but then the screen gets black. Any idea?

  31. rene mauricio
    February 27th, 2009 | 9:45 pm

    Any word on the GTX 260/280 and 10.5.7 by chance?

  32. REID
    February 28th, 2009 | 12:25 am

    just out of curiosity have you been able to hack into the EFI-X device to see if they are using other peoples work and passing it on as there own??

    Great Work by the way keep up the good work

  33. February 28th, 2009 | 12:39 am

    It work on a sapphire HD4670??

  34. rj
    February 28th, 2009 | 4:27 am

    Doesnt work for me using the package. Sapphire 4870

    Hopefully some fixes, new drivers something fixes it.

  35. Aditya.S
    February 28th, 2009 | 7:15 am

    This is awesome news let me find my dvi-to-vga adapter and try this

  36. Andreas
    February 28th, 2009 | 7:54 am

    Hi netkas !
    Can you try to do that OpenGLViewerBench with setting Musltisampling *4 ?
    I get at 1600×1200 with ATI 3850 not much less (about 15% less) – FSAA*4 will show more difference because GPU+VRAM Speed is much more relevant.

    Also i have an really good shader-bench, its an sceensaver (UB) that computes game of live algorithm on the gpu by shader coding. Shader speed of 48XX should be much better than older ATI 2XXX, ATI3XXX.

    You can download the GPU_Life_Saver “Bench” here:
    http://freenet-homepage.de/amichalak/GPULife_UB.saver.zip
    Set the GPU Lide Saver Options : deaktivate FPS Limit, zoom=1, let it run in fullscreen.
    I get around 500 FPS, 1600×1200, ATI 3850 GDDR3. My ATI 2600XT friends much less, also NV 8XXX much less, because less shaders. Intel GMA works but ist like slide show – CPU must compute all ;)
    The Test is really CPU independend, doesnt matter if lowend C2D or Quad so much for the fps results.

  37. Matt
    February 28th, 2009 | 3:22 pm

    HD 4850

    1 install
    2 reboot
    3 monitor was black so moved cable (vga + dvi2vga adapter) to other dvi (furthest from mobo)
    4 reboot
    5 works as advertized!!!

    I don’t have wide screen so didn’t need switchresx
    getting the screen jerks also but happy for now

    this solved my need for quartz extreme – vmware fusion virtual machines would not run without it

    netkas u da man!!!

  38. February 28th, 2009 | 6:45 pm

    [...] kernel also supports Nehalem i7 fully now: http://netkas.org/?p=84 « előző | Nitzan Lindenberg — 2009. 02. 28. [...]

  39. Kikko_R
    February 28th, 2009 | 6:53 pm

    Me too…doesnt work on Sapphire 4870 512..QE disable.
    http://i41.tinypic.com/33mxvo2.jpg

  40. Kikko_R
    February 28th, 2009 | 9:43 pm

    Retrofront… Work perfectly :)

  41. March 1st, 2009 | 12:57 am

    I FOUND THE SOLUTION FOR THE SCREEN BOUNCING/JERKING FOR 4850

    After trying many bioses I found the problem is on the clock settings, the memory must be the same speed in all settings, I found this using RBE and looking at the sapphire BIOS and the 4870 stock, so I put the same speed (993 MHz for memory clock) and it works!, this fix the kernel panic with the sapphire bios, and fixes sleep and resolution change. You still need to use the DVIVGA adapter.

    EDITed by netkas: Thank you very much for finding, but it’s dangerous a bit to flash bios, i have found software solution, so , dont flash your bioses guys /EDITends

    Be careful when flashing your card, I’m not responsible for any damage to your card.

  42. Mark
    March 1st, 2009 | 3:38 am

    Netkas, please post a screenshot of system profile > hardware. I want to see if see the cpu as unknown processor or core i7.

  43. SG
    March 1st, 2009 | 4:02 am

    I get 1050 FPS with zoom=1 using 1440×900 resolution on an 8800GTS/G92.

  44. DanS
    March 1st, 2009 | 4:20 am

    Were you able to get VMWare Fusion or Parallels Desktop running with the i7?

  45. jcarcinogen
    March 1st, 2009 | 4:35 am

    @Andreas

    I get 990-1000fps with my Asus AEH4850.

  46. March 1st, 2009 | 10:05 am

    [...] ATI Radeon HD 4000 graphics chipsets. The reported discovery by netkas has produced just five kernel extensions for the video cards and doesn’t appear to work perfectly in a bootleg installation for 10.5.6 [...]

  47. Scrizz
    March 2nd, 2009 | 1:53 am

    w00t thx netkas
    u da man
    wh00h000!!!

  48. March 2nd, 2009 | 3:32 am

    [...] ссылается на другой блог, netkas.org. Его автор сообщает, что, используя бета-драйверы ATI из [...]

  49. March 2nd, 2009 | 11:29 am

    [...] im Bereich des nächsten Leopard-Updates gibt es Neuigkeiten von der Entdeckerfront: Angeblich soll die Entwicklerversion von 10.5.7 sowohl neue ATI-Treiber für die 4000er-Reihe als [...]

  50. March 2nd, 2009 | 3:33 pm

    [...] netkas die neuesten Grafikchips unterst

  51. Alex
    March 2nd, 2009 | 6:26 pm

    Here show this error: alexs-rampage-formula configd[50]: InterfaceNamer: no networkinterfaces, could not update plataform UUID.

  52. hefeglass
    March 3rd, 2009 | 9:16 am

    i have hd4830 running 10.5.6 voodoo kernel, efi v9 on core i7 system with msi x58mb.
    downloaded this package and installed but nothing changed at all on my system…is it not compatible with 4830? did i install it wrong? should I go out and buy the 4850? lol

    i was having such a good night tonight, all 8 cores enabled…onboard sound working..lan…
    now i just have to get this 4830 working and ill be all set!

    thanks so much for the hard work netkas!

  53. netkas
    March 3rd, 2009 | 1:04 pm

    4830 DOES NOT work yet.

  54. hefeglass
    March 3rd, 2009 | 4:26 pm

    just curious if its in the making? should i go pick up a 4850 or should i give it some time?

    again, thanks so much for the extreme time you have put into this!

  55. Gandof
    March 3rd, 2009 | 4:51 pm

    Finally!

    Thank you very much, netkas :)

  56. SRG
    March 3rd, 2009 | 5:39 pm

    Would you expect this to work in an actual Mac Pro?

  57. Paulo Oliveira
    March 4th, 2009 | 5:52 am

    Netkas…

    Thank you very much… I’ve a HD4850 from Sapphire (dual slot model) with two LCD monitors connected (via DVI, no DVI-VGA adapters)

    I’ve installed your package and rebooted twice… It works flawlessly! QE/CI… Dual monitors… No DVI-VGA adapters… Wonderful

    Thank you again!!!

  58. netkas
    March 4th, 2009 | 9:07 am

    Paulo Oliveira, yay, dual dvi output works for u ?

    can upload ioreg dump ? (ioreg -l -w0 > dump.txt) with both dvi connected

  59. Mud
    March 4th, 2009 | 4:01 pm

    Hi, I have a visiontek radeon 4870 with DVI, HDMI, and VGA ports. No luck on getting it to work, either blank screen after loadup or lightblue screen depending on what I have connected.

    Anyone have any ideas on how I might get this to work?

  60. March 4th, 2009 | 5:24 pm
  61. Paulo Oliveira
    March 4th, 2009 | 5:58 pm

    Hi Netkas…

    Yes… My dual DVI output is working…

    I had read all the comments about DVI output not working in 4850 (only with DVI-VGA adapter), but I rebooted the machine after package installation without removing the DVI cables to give me a try… And it works! =D

    Can you send me an email message at my email??? (the which one I used here) I’ll reply your message with ioreg dump.

    Thanks again by the package…

    Paulo

  62. D2O
    March 4th, 2009 | 9:13 pm

    Awesome! thanks for the kext.

    I can confirm that it works with a Visiontek HD4850
    with Kalyway 10.5.2 ( After some tweaks, had to remove several ATI kext after booting -x) and it runs with QE/CI 4:3 max res

    now I can finally run virtual machines : )

  63. Craig
    March 4th, 2009 | 10:58 pm

    Works with mine as well. Have to use the dvi2vga trick though. Crashes if I try to use dual monitors with DVI.

  64. regnaD kciN
    March 5th, 2009 | 4:12 pm

    I have HD 4870 and it’s working well but causing kernal panic during shutdown. This appears to be a kext issue. assistance appreciated.

  65. regnaD kciN
    March 5th, 2009 | 4:19 pm

    I’m getting a kernel panic upon closing. could this be due to too many ati kext/drivers? if so, how do i decide which ones to remove?
    i’m running vanilla/retail on a p45 DS3L

  66. hefeglass
    March 5th, 2009 | 8:39 pm

    hey…after posting here the other day and finding out that the 4830 didnt work yet…i decided to go pick up a 4850 to try…i got a visiontek.
    downloaded and installed your package and it works great!

    ALSO!
    I decided to try connecting both monitors..im using 2 benq fp93gx monitors..both connected via DVI.
    i reset the computer and booted into osx..and they both work!!!
    all of the modes work, i can move them around..etc.
    I have the desktop extended right now, and im running a screenshare from my laptop and doing a diskcopy (both on the right screen)…main desktop and this safari window on the left screen…no problems yet..runs perfect!
    thanks!!
    let me know if you need any info about my setup or a IO dump

    i have screenshots too of the profiler with the display info for both displays..
    let me know if you need anything

  67. ccsmotu
    March 5th, 2009 | 9:17 pm

    Doesn’t work here. Blank screen (no monitor signal on both DVI ports). It screws up my config. I have iDeneb osx 10.5.5 installed with the 4850. Before I installed this new driver I had 1600×1200. Now, I won’t get beyond 1024×768 :( not funny.

    So, any one got some idea’s to get this working? I’ve tried everything I could find on the web.

  68. ratrock
    March 6th, 2009 | 2:26 am

    Any idea whether or not HD4830 will be supported on future releases? I’m shopping around for a new graphics card and the 4830 seems to fit my needs the best minus OSX86 support.

  69. Sea_Man
    March 6th, 2009 | 9:57 pm

    Ideneb 10.5.5 + 4870 512 + Netkas Drivers = qe/ci, resolution change, boot Dvi port working.

    Thanks !!!!!!!!!!!!!!!

  70. osx86colls
    March 7th, 2009 | 6:05 pm

    but the driver stiil beta :using 10.5.7 beta ati drivers , not happy for me
    still waiting fully version driver

  71. uvision
    March 8th, 2009 | 5:52 am

    Sea_Man – which version of 4870 do you have ? I can’t get dual displays to work. Netkas – is there anything I can do to help with testing ? I have a Diamond 4870 HD 512 MB version.

  72. siefer132
    March 9th, 2009 | 5:54 am

    Hey netkas, i’ve installed this on my 4850 and i have the iPC 10.5.6 PPF6 running with the voodoo kernel. I keep getting these random KP’s though, sometimes when i go away for a bit or when i try installing something like WoW.

    http://img7.imageshack.us/img7/3323/img9802.jpg

  73. robert
    March 9th, 2009 | 1:37 pm

    Hi netkas

    I have problems with Palit version radeon hd 4870 512 ddr5

    I have try on 2 sistems with no luck…The result is black screen after installing drivers..in kalyway 10.5.2 and no boot in 10.5.6

    Previsuly card works without core image support and onlu on 1024/768 resolution..

    I will be very thankfull for help..

    Greeting
    Robert

  74. Sea_Man
    March 10th, 2009 | 4:45 am

    uvision , my 4870 is Visiontek whit a Asus bios.

    i have few problems now, the pc don`t wake up after the monitor sleep, and any game work.. only a black screen.

  75. Me
    March 10th, 2009 | 10:18 pm

    Hey, thanks for the driver

    one thing though;

    my mouse keeps jumping and skipping everywhere. I guessed it had to do with the fact that me “”About this Mac” or whatever screen said 3.8ghz, but it’s a stock E8400 (3.0ghz dual core).

    Any help would be much appreciated.

  76. rator
    March 12th, 2009 | 7:26 pm

    Hi netkas!
    Any chances/hopes in 10.5.7, for some support for the ATI Mobility 3470?
    Thanks

  77. Freemac
    March 13th, 2009 | 1:13 am

    waOOOO

    da killer

    now Asus powaaaa

  78. tronpan
    March 13th, 2009 | 10:57 pm

    who can i get the files i didn´t find they anywhere.
    please uppload it!!

    sorry for my bad englisch :(

    tronpan

  79. lionel
    March 15th, 2009 | 11:37 pm

    ipc 10.5.6 + ep35-ds3l + sapphire 4870 512

    everythign is working except sleep, the computer goes to sleep but the screen never wakes up, please somebody help…
    i almost have the perfect install (shutdown and reboot no pb)

  80. jakkrit
    March 19th, 2009 | 12:52 am

    all yr guys method
    are not work for me

    or maybe i miss some step

    1st i install 10.5.6 ati48x0 driver
    then i shut down the computer

    and put the dvi2vga in dvi2 …. in this step ,do i need to remove dvi cabel from DVI1..

    after this my screen appears black

    please help me

    now i cant boot with my 4850 anymore i don’t know wht
    maybe the hardware problem

  81. Ninjuka
    March 19th, 2009 | 12:52 am

    Work only 1280*720 no DL DVI, 30CD plugged works only blue desktop, sapphire 4870 512 .

  82. Jim Tore
    March 20th, 2009 | 3:39 am

    I got QE/CI now on my 4870, thank you VERY much. But one problem, I get the black screen error when I launch a game, any game, but not when I change resolution. Have anyone got some experiences with this error?

  83. macbrush
    March 22nd, 2009 | 9:04 am

    I am having problem with DL DVI too. Everything work except that. If I use 30CD as the only screen, I get all rubbish on the screen when login window tries to start. If I use 30CD as secondary display, I either get it working but only have max 1280 X 800 resolution on 30CD or sometimes if the option of 2560 X 1600 appears in System Preferences for 30CD then I get black screen on 30CD.

  84. ArKay
    March 22nd, 2009 | 7:27 pm

    Working pretty well on my Gainward HD 4870 through the HDMI->DVI adapter (first DVI port is turned off). thanks!

  85. manusito
    March 24th, 2009 | 7:06 pm

    works fine here, with this jumping screen glitch every once in a while, but much better than 1024×768…. 1920×1200 here!!!!
    dvi2vga on 2nd port, dvi2hdmi cable on 1st, 10.5.6
    thanks a lot!!

  86. jakkrit
    March 25th, 2009 | 11:34 am

    it’s not work for me

    i follow all step,,,and try it for weeks

    pls help me

    the screen just black

    then the signal to the screen is lost

  87. Jakkrit
    March 26th, 2009 | 7:07 pm

    Help me please

  88. Jakkrit
    March 26th, 2009 | 8:26 pm

    now it’s work for me now
    but i hav to connect at DVI2 with DVI2VGA adaptor

    but how can i get screen resolution 1680*1050*32

    ?video doesn’t show this option

  89. ArKay
    March 27th, 2009 | 7:59 pm

    ^^^ Like he wrote in the post, use switchres to add it.

  90. Lajjan
    March 28th, 2009 | 6:52 pm

    Hi there, tried to install the drivers but the results after I’ve rebooted is just a blue screen.

    I’m Using iPC OSx86 10.5.6 Intel AMD SSE2 SSE3 Release with
    Intel Core 2 Duo E6850
    Gigabyte GA-EP35C-DS3R
    Powercolor Radeon 4850

    can anyone out there help me out, tried about everything
    -v , -f, -s but it just marches through it and moves on to the suposed logon screen but it just remains clear blue… dont know what to else then to reinstall it but im tierd of doing that…

  91. too_cadena
    March 31st, 2009 | 11:32 pm

    hi, sorry but i’m new in mac, i have a dell xps 430 but de grphics card is an ATI Radeon HD 4670, i’dont know how download the driver from this page, I hope somebody can help me!! Thanks

  92. Daniel
    April 1st, 2009 | 10:34 pm

    Works well with a small problem: After going to sleep mode and starting again, it seems that the card will not be initialized correctly – the picture is broken. Any idea how to solve this issue?

  93. ext
    April 9th, 2009 | 1:35 am

    Works great for my 4850, even 1920×1200 works automatic (without switchresx)

  94. April 9th, 2009 | 8:09 am

    Guys Link is dead ! Can someone re-upload the driver. Much needed for my 4850.

    Thank You

  95. bzz
    April 11th, 2009 | 4:15 am

    Hey, maybe you have an idea, why QE is not supported? Reference 4870×2.
    I installed driver from irc and then the natit kext.

    Thanks!
    jb

    ATI Radeon HD 4800:

    Chipset Model: ATI Radeon HD 4800
    Type: Display
    Bus: PCIe
    PCIe Lane Width: x16
    VRAM (Total): 1024 MB
    Vendor: ATI (0×1002)
    Device ID: 0×9441
    Revision ID: 0×0000
    ROM Revision: 113-B1480A-236
    EFI Driver Version: 01.00.236
    Displays:
    BenQ G2400W:
    Resolution: 1920 x 1200 @ 60 Hz
    Depth: 32-bit Color
    Core Image: Software
    Main Display: Yes
    Mirror: Off
    Online: Yes
    Quartz Extreme: Not Supported

  96. deudeu
    April 14th, 2009 | 8:50 pm

    Can somebody give us a valid link to the drivers package please because i didn’t find it on IRC and the website where the drivers should be on it is down.
    Thx a lot.

  97. bis
    April 14th, 2009 | 8:57 pm
  98. MeTheOrion
    April 15th, 2009 | 4:56 pm

    Netkas,
    With this amazing work, have you by chance taken a look at adapting this to suit the ATI Radeon 4830 graphics card.
    I have a fully functional 10.5.6 system in place and would be glad to test out anything you have related to this card.
    Thanks for all your efforts.

    TheOrion

  99. netkas
    April 16th, 2009 | 6:04 am

    4830 known not to work

  100. bart
    April 19th, 2009 | 6:59 pm

    Report after install mouse and keyboard freeze on Gigabyte hd 4850 with 512 mb

  101. macolic
    April 23rd, 2009 | 2:26 pm

    any reference to 4350? known facts? working/not working? how to?

  102. macolic
    April 23rd, 2009 | 3:26 pm

    also netkas: can you tell us how you get the videobios info so we can make our own binary codes to add into the natit… maybe this can increase the amount of tests… esp for different 4000 series…

  103. macolic
    April 24th, 2009 | 12:29 pm

    netkas: ok rbe can extract hex, after that, do we need to alter/modify anything in the settings of voltage/fan/memory/gpu clocks? and what will be those aterations based on? thanx

  104. JohnnyO
    April 26th, 2009 | 1:44 am

    Works AWESOME.

    Netkas is simply the greatest.

    Works great with Dual HD4850 volt modded to 780Mhz.
    It’s in CrossfireX, but I don’t need to remove the bridge for 10.5.6 to see two separate cards in Leopard.
    My E8400 is running at 4.2Ghz, but Leopard on sees 3.8Ghz.

  105. Jake
    April 29th, 2009 | 4:22 pm

    Hi, i had the blue screen flash problem on the dvi ports on my gainward 512mb 4850.
    i solved it by typing in “-f -v” at boot and it changed to native resolution (1440×900) automatically and works fine.

  106. DVD
    May 4th, 2009 | 10:53 am

    Hello, I have a PC with MSI – K9A2GM V2 motherboard, Phenom II X3 720 CPU and Saphire 4850X2 2GB VGA. Installed OSx86 iPC Universal PPF5. It work pretty well, just I can’t make VGA to work. Is there any kext for 4850X2 or atleast a way to change resolution? Or 4850X2 is not supported at all and never will?
    I try download this pakeges and install, after reboot don’t booting again.
    VGA Device ID: 0×9443. Can anyone help me ?

    Sorry for my broken english.

  107. Dean
    May 21st, 2009 | 8:19 am

    Is there any word on the ATI 4670 problem yet? I have an actual Mac Pro 1.1 OS X 10.5.7. If I need to go an earlier version of OS X to make this work I can do that or if it looks like there will not a solution I guess I have to go full windows 7 then.

  108. June 25th, 2009 | 1:22 pm

    thank you very much.i am very happy because this is very good news.

  109. Drumming Demon
    July 6th, 2009 | 9:24 am

    Could someone confirm that support for ATi HD4670 in Snow Leopard is scheduled? Or is it possible Apple will support it? Thanks in advance!

  110. blackwolf
    July 8th, 2009 | 11:24 pm

    Hi everyone
    I have a sapphire 4870 512mb and I tried to install using aty_init and natit but without success on sys profiler it appears as radeon 4870 but without qe & ci and no resolution change too and memory recognized is wrong..sincerely i have not understood how i have to do for install kext,
    What and how many kext i have to download and install for my 4870?i have ideneb 10.5.6
    Thanks

  111. Amacx86
    July 11th, 2009 | 3:58 pm

    Thanks!

    My system: AMD Phenom 9950 @ 2.6, MSI K9A2 mainboard, ATI Radeon 4850 (also MSI).

    I was running iDeneb 10.5.6 @ 1024×768…downloaded your drivers, installed, them and now have 1280×1024 on reboot without even touching the Linux shell.

    The only little catch is every so often the screen will look like it just shakes a hair, down then back up.

    But I’m really glad I have the res. Thanks a lot for your work in this area!

    ////u dlaoded some old natit prolly, use latest one and no screen shakes then.

  112. Amacx86
    July 13th, 2009 | 6:18 pm

    Yeah, I think you’re right. I downloaded this one:

    http://rapidshare.de/files/45735159/Natit_with_4850_bios_inside.pkg.html

    and it’s fixed the screen shake.

  113. Fabulous
    August 2nd, 2009 | 12:12 am

    I really don’t get my hd 4850 working in 10.5.7. I’ve already tried everything, any natit.pkg or driver packages. I’ve tried several combinations of kexts, for example natit and ATY_Motmot i found anywhere. I followed several guides but nothing worked for me. Can you help? Maybe I’m out of date but i really searched.

    ////am I looking like telepatic ?
    ///if u use vga display, then there is almost no hope.

  114. Fabulous
    August 2nd, 2009 | 12:17 pm

    i use an 22″ widescreen monitor with dvi2vga.

  115. appwei
    August 6th, 2009 | 3:56 pm

    Hi everyone:
    My Radeon HD 4850 is (HDMI/DVI/VGA),I tried,but it doesn’t worked.is it possible Apple will support it? Can anyone help?Thanks in advance!
    (iATKOS_v7 10.5.7 system)

  116. Cuong273
    August 12th, 2009 | 9:23 am

    hi
    i have resolution problem with my HIS4850, my monitor have 1440×900 res but in the System Preference it doesn’i show, there are many of resolution but online for 4:3 CRT monitor
    I use iDeneb 10.5.7 and connect with DVI2VGA conveter in second DVI port( far motherboard)
    please help me:(

    ////it was already described on this blog, go search.

  117. Aaron
    September 12th, 2009 | 3:13 am

    Omg can someone please help me.
    I’v looked everywhere and can’t find the drivers for 4870.
    Your all talking about installing the drivers but where do you get them from?

    Can someone please post a link

  118. September 20th, 2009 | 6:49 pm

    Downloaded from here http://rapidshare.de/files/45735159/Natit_with_4850_bios_inside.pkg.html and installed but nothing happened. Nothing shows in display settings other than 1400×1050 which I already had. Am I missing something here? Was I supposed to do something else with the .pkg file?

  119. Lee Ferry
    September 30th, 2009 | 7:21 pm

    My VGA DA4870,i have following the instruction above…..but i’m still have a problem…because when finish instal a driver and restart,my display can’t show (blank screen) and have a notification family display matching fails.Can help me to tell what a problem….please ????

  120. diaz2010
    October 22nd, 2009 | 5:23 am

    Is there anyway to get a kext for the ATI Mobility Radeon HD 4670 since the new iMacs have support for the 4670? I know you said you would ignore all new posts about this, but please answer.

    ///soon, not sure about mobility tho, apple may not support lvds this time too

  121. henrique
    November 29th, 2009 | 10:58 pm

    help me with saphire hd4850 512… tried this methods but only blue screens and kp….
    i`ve tried with the drivers from ideneb 10.5.7 ( whith hd48xx drivers and resolutionFIX) and at the first time it works fine…. qe/ci and resolution change, but when i shutdown and star again it stops and looks like out of sync.
    PS: this card have this ports (left to right) vga – hdmi – dvi

    sorry about my english i`m from brazil… i hope u understand!

  122. January 26th, 2010 | 2:05 pm

    @PcMacZone thx for the link… im gonna try it out.

    I just set aside my 4670 because it was too difficult to patch up… I hope this 4850 is easier!

    if n e one wants to buy a 1GB 4670 look me up!

  123. March 3rd, 2010 | 4:18 pm

    [...] the end of March. And in a final piece of related news, the latest Mac OS X 10.5.7 developer seeds has been revealed to already “fully” support the Nehalem [...]

  124. AnathemaMoon
    April 11th, 2010 | 3:49 am

    I was having a gray/funky screen when installing all the texts, so I decided to install them one by one. I have a Sapphire ATI Radeon 4830 HD. I’m not entirely sure if the order matters, but here’s the order I did them in anyways.

    1) Natit
    2) ATY_Init
    3) ATINDRV

    And that’s it. Hope this helps!

  125. ice
    July 6th, 2010 | 12:28 pm

    “10.5.7 beta ati drivers ”

    where can I download the drivers and how to install?
    I googled but find nothing… can anybody post a link?

    //you dont need them, just install 10.5.8

  126. Fran
    August 13th, 2010 | 1:18 pm

    Were is the download link, have never been on this site before. :)

  127. August 31st, 2010 | 9:39 pm

    wow thnx! that was the golden tip :D

  128. Thijs
    September 28th, 2010 | 1:20 am

    Need support for ATI mobility 4670… Anyone have had this card work succesfully? Dell XPS 16 :)

  129. December 16th, 2010 | 10:29 pm

Leave a reply