netkas.org

Typical problems with PC EFI

I installed PC EFI, i use vanilla kernel, but after kexts loaded, it reboots, why?(I have c2d, intel-based mobo)

Check No Executable status in bios (NX/XD) it should be enabled to make vanilla kernel works, also

cpuid limit should be disabled.(and hpet should be enabled, if such option exists)

Comments

  1. consolation
    November 25th, 2007 | 2:35 am

    So… before I have to move the boot loader of 4 different oses, IS there anyway to change the default drive on boot_v5 from 80 to 81? Otherwise I’ll have a big PITA ahead of me… pls? Put me out of my misery :O

    The inability to select the specific partition makes it very awkward in multiboot systems.
    Eg, if you use grub from a linux/windows drive 0 to select drive 1 for os X. Additionally my OSX partition has a small secondary partition to use for testing , with Efi there’s virtually no way to boot into it.

  2. November 25th, 2007 | 5:14 am

    i’ve install pc_efi_v52 and get loop reboots on my mobo Acer Aspire 5920G
    i see ‘NX suported’ in win EVEREST4.0 and have no NX/XD settings in my BIOS.

    how to check out if NX/XD realy enable?

    Respect!

  3. cooler2900
    November 30th, 2007 | 11:16 pm

    ASRock ConRoe-1333 (onboard RTL8169), takes very long to boot probably due to “Error: 35″ and/or “IOKitWaitQuiet() timed out waiting to write kernel symbols”… any idea how this can be fixed?

    30.11.07 22:59:51 kernel hi mem tramps at 0xffe00000
    30.11.07 22:59:51 kernel PAE enabled
    30.11.07 22:59:51 kernel 64 bit mode enabled
    30.11.07 22:59:51 kernel Darwin Kernel Version 9.1.0: Wed Oct 31 17:46:22 PDT 2007; root:xnu-1228.0.2~1/RELEASE_I386
    (…)
    30.11.07 22:59:51 kernel Got boot device
    (…)
    30.11.07 22:59:52 mDNSResponder[16] SetDomainSecrets: mDNSKeychainGetSecrets failed error 0 CFArrayRef 00000000
    (…)
    30.11.07 22:59:57 kernel AppleRTL8169Ethernet: Ethernet address (…)
    (…)
    30.11.07 22:59:58 /System/Library/CoreServices/loginwindow.app/Contents/MacOS/loginwindow[52] Login Window Application Started
    (…)
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 ntpdate[71] can’t find host time.euro.apple.com

    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 ntpdate[71] no servers can be used, exiting
    (…)
    30.11.07 22:59:58 org.ntp.ntpd[43] Error : nodename nor servname provided, or not known
    30.11.07 22:59:58 ntpd[43] bind() fd 25, family 30, port 123, scope 4, addr (…), in6_is_addr_multicast=0 flags=17 fails: Can’t assign requested address
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 /usr/sbin/ocspd[82] starting
    30.11.07 22:59:58 kernel ALF ALERT: sockwall_cntl_updaterules ctl_enqueuedata rts err 55
    30.11.07 22:59:58 kernel krb5kdc 78 FS_READ_DATA SBF /usr/share/icu/icudt36l.dat 13 (seatbelt)
    30.11.07 22:59:58 kernel krb5kdc 78 FS_READ_DATA SBF /usr/share/icu/icudt36l.dat 13 (seatbelt)
    30.11.07 22:59:58 kernel krb5kdc 78 FS_READ_DATA SBF /usr/share/icu/icudt36l.dat 13 (seatbelt)
    30.11.07 22:59:58 kernel krb5kdc 78 FS_READ_DATA SBF /usr/share/icu/icudt36l.dat 13 (seatbelt)
    30.11.07 22:59:58 kernel krb5kdc 78 FS_READ_DATA SBF /usr/share/icu/icudt36l.dat 13 (seatbelt)
    (…)
    30.11.07 22:59:59 mdworker[89] _CFGetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35
    (…)
    30.11.07 23:00:00 configd[14] setting hostname to “Mac”
    (…)
    30.11.07 23:00:35 kextd[10] IOKitWaitQuiet() timed out waiting to write kernel symbols
    30.11.07 23:00:45 kextd[10] writing kernel link data to /var/run/mach.sym
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: timed out waiting for IOKit to quiesce
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: Busy services :
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: To Be Filled By O.E.M. [1]
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: To Be Filled By O.E.M./AppleACPIPlatformExpert [3]
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: To Be Filled By O.E.M./AppleACPIPlatformExpert/P002@2 [1]
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: To Be Filled By O.E.M./AppleACPIPlatformExpert/P003@3 [1]
    30.11.07 23:00:51 configd[14] InterfaceNamer: To Be Filled By O.E.M./AppleACPIPlatformExpert/P004@4 [1]
    30.11.07 23:01:01 /System/Library/CoreServices/ManagedClient.app/Contents/MacOS/ManagedClient[126] ODUEthernetAddress(): GetEthernetAddress()== 5
    30.11.07 23:01:01 loginwindow[52] Login Window Started Security Agent
    30.11.07 23:01:01 SecurityAgent[129] User info context values set
    30.11.07 23:01:02 SecurityAgent[129] Login Window done
    30.11.07 23:01:02 loginwindow[52] Login Window – Returned from Security Agent
    30.11.07 23:01:02 loginwindow[52] USER_PROCESS: 52 console
    30.11.07 23:01:02 com.apple.launchctl.Aqua[132] launchctl: Couldn’t stat(“/etc/mach_init_per_user.d”): No such file or directory
    30.11.07 23:01:02 com.apple.launchd[1] (com.apple.UserEventAgent-LoginWindow[124]) Exited: Terminated
    30.11.07 23:01:03 mDNSResponder[16] SetupAddr invalid sa_family 0
    30.11.07 23:01:03 mDNSResponder[16] SetupAddr invalid sa_family 0
    30.11.07 23:01:05 /System/Library/CoreServices/coreservicesd[79] SFLSharePointsEntry::CreateDSRecord: dsCreateRecordAndOpen(Drop Box) returned -14135
    30.11.07 23:01:05 /System/Library/CoreServices/coreservicesd[79] SFLSharePointsEntry::CreateDSRecord: dsCreateRecordAndOpen(Public) returned -14135
    30.11.07 23:01:08 com.apple.loginwindow[52] ODUEthernetAddress(): GetEthernetAddress()== 5
    30.11.07 23:01:09 mDNSResponder[16] SetupAddr invalid sa_family 0
    30.11.07 23:01:09 mDNSResponder[16] SetupAddr invalid sa_family 0
    30.11.07 23:01:11 Finder[141] [QL ERROR] Generator database update takes too long… we will use what we currently have

  4. Carl
    December 9th, 2007 | 4:09 pm

    Have Intel 2 D915GUXLKR (1 is a gateway Luxemburg with onboard 1394a, the other is a retail Intel D915GUXLKR), Both have Intel P4 3.0ghz CPU’s, 64bit isn’t working and I get a lot of the following in the logs:
    Dec 9 09:59:46 D915G kernel[0]: Package 0 didn’t get an HPET

    Bios has nothing for HPET, but does for XD (it’s enabled)

    Is there a fix???

    Also, for the modified EFI SMBIOS kext, instead of hard coding a serial number, can you change it so it tests if the length = 0 and also check the first character for a ” ” and then assign a serial number if either of those are true?

    Also another option would be to place the serial number if the plist so it can be edited?

  5. March 20th, 2008 | 8:58 pm

    Hey netkas, i just wanted to say thanks for all the support you have given the community, i dont know ho you find the time.

    Anyway, i just wanted to see if you planned to clean up the pc_efi bootloader text, its not a big deal but was hoping for a cleaner boot process.

    I will be putting v8 on a small ext3 partition so i dont have to enter 81 for the second hd all the time.

    Again thanks for all the development you have done!

    Adam

  6. Korg
    May 3rd, 2009 | 6:22 am

    What reason … in startup i’ll show this : localhost kernel[0]: AppleDecrypt: page_transform: in_blk = 0x5c159000, out_blk = 0x5c15a000 alot times.

  7. Jonathan
    November 21st, 2009 | 5:58 am

    Hello sir! Thank you SO much for all your wonderful software and words of wisdom & instruction!
    I have an odd problem I’m hoping you can help me with.
    I’ve spent 1-12 hours almost everyday for the past couple months learning about & working on getting Snow Leopard to run on my core i7 (which is seated in an Asus P6T Deluxe V2 with the X58 chipset, Marvell 6121 SATA II (for IDE & e-SATA), dual-ethernet by Marvell, sound: ADI2000b – I’ve got 12Gb of ram, an nVidia 8500 GT (512Mb; DVI-VGA, lots of harddrives (SATA II, e-SATA II, USB 2.0, Firewire 400, IDE), a Pioneer DVD-R 113LS (IDE), a Multicard reader & a floppy drive.)
    I’ve made lots of mistakes, but learned an enormous amount.
    I finally got a stable installation of Leopard & Snow Leopard with basically everything working properly- after numerous failures and re-installations… I was having some trouble with Windows 7 & needed to install XP so I unplugged all my OS X drives (after booting in each one just to confirm “no errors/issues”). Eversince I plugged them back in- NONE of them will successfully boot. It always hangs after:
    IOAPIC: Version 0×20 Vectors 64:87
    IOAPIC: Version 0×20 Vectors 88:111
    Does the same thing when trying to boot with installation CDs. I’ve tried SO many things- including BIOS settings, etc. None of the tricks & techniques that previously worked are making any difference…
    Any ideas?

  8. thommandersloot
    April 17th, 2010 | 11:31 am

    I have a problem with my Acer 5230 and SL 10.6 installed. Somewhere i found your article of Acers having the problem not being able to boot because of freezing before mounting the HD. My problem is that 10.6 freezes after a while of non-activity. The fix with replacing ” root” with ” Safe Boot” doesnot work. Do you have any suggestions please ??

  9. Juan
    August 17th, 2010 | 10:58 pm

    Hi, I have a BIG question, I have a P4 540 3.0, 2GB ddr, 7950GT, when I boot installer DVD hazard 10.6.2 it boots 64 bits !!!!!! and in system profile says I have a Core Solo, so why when I use the system it shows me unknown CPU ?????
    what I did was replace chocolate kernel for mach kernel but it never booted, and it reseted half my bios preferences.
    Is it possible what I say or not ??????

    Thanks for the hard work

  10. brandonx1
    October 19th, 2010 | 1:49 am

    Hi,
    I’m trying to get my 5770 to work in my hack with PC EFI. I always get a KP when I install the graphics update. Any ideas?
    Thanks,
    Brandon

Leave a reply